Maar hoe werkt dat nou echt, klimaatadaptief ontwerpen, bouwen en inrichten? Hoe zorg je als overheid voor snelle afvoer of berging van neerslag in verhard gebied? Hoe maak je de heetste plekken minder heet of bied je mensen verkoeling in de buurt? Hoe kunnen burgers en bedrijven hun huizen en terreinen aanpassen? Antwoorden op deze vragen komen tot stand in onze drie proeftuinen op The Green Village van de TU Delft.
In de WaterStraat vind je innovaties die wateroverlast en droogte tegengaan. Oplossingen variëren van waterdoorlatende bestrating tot systemen voor buffering en infiltratie. Sommige oplossingen leiden ook tot besparing of hergebruik van water en (bouw)grondstoffen en tot een kleinere CO₂ -voetafdruk. Bijvoorbeeld doordat plaveisel is gemaakt is van restmaterialen. Lees hier meer over de innovaties.
Op het HittePlein hebben innovaties betrekking op het verminderen van hitte en het creëren van verkoeling. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van verdamping of verneveling van water. Maar ook slim ruimtelijk ontwerp en een uitgekiende toepassing van stedelijk groen houden de stad tijdens hete zomers leefbaar. Hierbij ontstaat al snel een koppeling met het werken aan een gezonder (luchtkwaliteit) en meer natuurlijk (biodiversiteit) stedelijk milieu. Lees hier meer over de innovaties.
In het KlimaatKwartier draait het om verschillende soorten gebouwen. Met welke methoden en technieken ontwerp, maak of renoveer je een rijtjeswoning, flatappartement of kantoorruimte zodat effecten van hitte, neerslag en droogte worden afgezwakt? Hoe kunnen slimme maatregelen op (dak), aan (gevel), in (installaties, binnenruimten), onder (kruipruimte, ondergrond) en naast het gebouw (tuin, erf) een grillig buitenklimaat verenigen met een comfortabel binnenklimaat? Lees hier meer over de innovaties.
Content

Learning community Klimaatadaptatie
Aansluitend op onze proeftuinen en projecten verzorgen wij workshops, masterclasses en andere leervormen. Overheden, onderwijs- en kennisinstellingen, advies- en ingenieursbureaus, woningcorporaties, gebiedsontwikkelaars, projectontwikkelaars en bouwers leren van elkaar én met elkaar hoe klimaatadaptatie werkt. VPdelta+ geeft hiermee invulling aan een Learning Community Klimaatadaptatie – een leergemeenschap waarin innovatie, onderwijs en arbeidsmarkt op elkaar aansluiten. Centraal in deze leergemeenschap staan kennisdeling, transdisciplinair leren en de ontwikkeling van nieuw ondernemerschap.
Innovaties

Nurtio
Water





Weverling passieve groene gevel
Water





Bufferblock
Water





Desah
Hitte





DSI – FHVI infiltratieput
Water





Windows to the Future
Hitte





Paviljoen 3
Hitte





Blue Innovations
Droogte





Respyre
Hitte





TileSystems
Water





New Urban Standard
Hitte





Trint International B.V.
Water





Koers
Hitte





Wadify
Water





Roofclix
Hitte





Het Regenwatertoilet
Droogte





SolidGreen
Hitte





AquaBASE
Water





Waterschot
Water





PULSAQUA
Water





Trewatin
Hitte





WaterWindow
Water





Vlotterkering
Water





Vislift
Water





Urban Rainshell
Water





Urban Green
Water





TreeParker
Hitte





Tubebarrier
Water





TonTon Regenton
Water





The Urban Jungle Project
Hitte





TAHMO
Hitte





Slurpzak
Water





SLAMDam
Water





SHORE Monitoring
Water





RoffaReefs
Water





Reefy
Water





Rainwinner
Water





Rainroad
Hitte





Rain(a)way
Water





Dutch Water Tech
Water





POND
Water





Polder Roof
Droogte





Muuras
Hitte





Mobiele Dijken
Water





MH Waterzaken
Water





Kroboot
Water





Natte Krat
Water





HKV
Water





Hillblock
Water





Gatenkaasweg
Water





FutureWater
Water





Flowsand
Water





Flows
Water





FlexBase
Water





Field Factors
Water





Elemental Water Makers
Water





EQA-Box
Water





EQA-River
Water





DeSaH
Water





Bufferklinker
Water





BoxBarrier
Water





Bluebloqs
Water





Blue21
Water





Aquaflow
Water





AquaBattery
Water

