Treenovations

Bomen hebben het niet makkelijk in de stad. Door verharding van de bodem door onder andere woningen en wegen, bereiken niet alle bomen een volwassen leeftijd. TreeNovations biedt hier een oplossing voor: een systeem om bomen te laten groeien en voor het slim bergen van hemelwater.

Categories: Meten, Water

Waterberging in de groeiplaats onder een boom

Bomen zijn belangrijk in stedelijk gebied. Volwassen bomen in de stad bevorderen waterberging, verminderen hittestress, halen koolstofdioxide uit de lucht en vergroten de biodiversiteit. Niet in alle gebieden kunnen bomen uitgroeien tot volwassen grootte, bijvoorbeeld omdat er veel grijze infrastructuur ligt, door droge bodems of juist door te vochtige omstandigheden.

TreeBuilders en Den Ouden Organic werken samen onder de naam TreeNovations en ontwikkelen een systeem om bomen goed te laten groeien en tegelijkertijd slim hemelwater te bergen. Rondom bomen wordt een ruimte gemaakt met goede doorwortelbare aarde voor de boomwortels. Bij een van de bomen wordt deze doorwortelbare ruimte ingezet om actief afgekoppeld water te bergen. Onder deze boom zijn infiltratiekratten geïnstalleerd om zo extra water te bergen.

Op The Green Village testen de partijen of het systeem de boom in de zomer van extra water kan voorzien en in de winter het overtollig water snel genoeg afvoert. Dit gebeurt met vochtsensoren op twee dieptes, een temperatuursensor en referentiebomen. Over de jaren heen wordt onderzocht aan de hand van de dikte van de stam of de boom met actieve waterberging ook sneller groot en gezond kan worden dan de referentiebomen.

CONTACT 

info@treebuilders.eu

+31 (0) 413 530 266

Dit project wordt gesteund door

Gerelateerde innovaties

  • Terugblik Nationale Klimaat Expo

  • Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail
  • Doe mee aan de Climate Launchpad Competition 2024

  • Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail
  • Bomen als actieve waterberging

    Categories: Innovation, News, Projects, Water
  • Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail
Bekijk alle innovaties

Hello TUDC

Jouw innovatie verder brengen?

Wil je meer informatie over de ondersteuning die wij kunnen bieden of wil je deelnemen aan activiteiten van VPdelta+? Neem vooral contact met ons op.

Neem nu contact op met ons team
Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail