In steden, waar de meeste mensen leven, kan klimaatverandering harder toeslaan dan erbuiten. Door bebouwing ontstaan plekken of gebieden waar de kans op extreme hitte toeneemt. Door het vele verharde oppervlak veroorzaakt neerslag sneller overlast en schade. Naast materiële schade en uitval van voorzieningen kan klimaatverandering leiden tot meer onbehagen, ziekte en sterfgevallen. Droogte, hitte en overstromingen zetten ook bomen, planten en dieren onder druk waardoor de stad minder leefbaar wordt. Zich aanpassen kan de samenleving onder meer door anders te bouwen en door stedelijke ruimte anders vorm te geven. Op The Green Village wordt samengewerkt binnen de proefuinen WaterStraat, HittePlein en het KlimaatKwartier. Lees meer!
Zoals overstromingen in Duitsland, België en Zuid-Limburg in 2021 opnieuw aantoonden, kan snel stijgend water als gevolg van hevige regen enorme schade aanrichten. Tijdelijke waterkeringen kunnen onder zulke omstandigheden uitkomst bieden, zeker als alternatief voor de traditionele zandzak. Op ‘proefpolder’ Flood Proof Holland onderzoeken, testen en experimenteren verschillende partijen met onder andere tijdelijke noodmaatregelen en onderzoek om overstromingsrisico’s te verlagen. Het gaat om modulaire systemen en flexibele constructies die snel en gemakkelijk kunnen worden vervoerd, gemonteerd en in gebruik genomen. Lees meer!
De Rotterdamse dierentuin fungeert sinds 2014 als bijzondere setting voor ondernemerschap, onderzoek en educatie op het gebied van duurzaam stedelijk waterbeheer. De watergangen en vijvers zijn onderdeel van het stedelijk watersysteem en vormen schakels in het lokale ecosysteem. Het watersysteem wordt doorlopend bemeten, ook door studenten en onderzoekers van regionale onderwijsinstellingen. Innovaties betreffen onder meer klimaatadaptatie, waterbesparing en -hergebruik en de verbetering van waterkwaliteit. Lees meer!