Op woensdag 31 augustus is het klimaatplein in Diergaarde Blijdorp officieel geopend. Directeur Erik Zevenbergen (Diergaarde Blijdorp), hoogheemraad Agnes van Zoelen (hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard), wethouder Vincent Karremans (gemeente Rotterdam) en directeur Marjan Kreijns van VPdelta+(TU Delft) deden dit door de sproeiers aan te zetten. Uit de sproeiers komt regenwater, dat onder het plein is opgevangen.
Het monumentale plein bij de oude ingang is na een opknapbeurt een klimaatbestendig plein geworden. Onder het vernieuwde plein van bijna 500 m2 kan in zogenoemde ‘bufferblocks’ regenwater worden opgevangen. Dit water wordt vervolgens gezuiverd via biofilters en opnieuw gebruikt voor dieren en planten in de dierentuin. Door het regenwater op te vangen, wordt daarnaast overbelasting en overstromen van het riool voorkomen. Dat heeft ook een positief effect op de waterkwaliteit van de aangrenzende Statensingel en het Vroesenpark.
Wilde dieren en innovaties
Het klimaatplein was het eindpunt van de ‘innofari’. Een groep van meer dan 140 geïnteresseerde bestuurders, water experts, studenten en startups doorkruiste tijdens deze excursie de continenten op zoek naar wilde dieren én innovaties. Onderweg gingen zij in gesprek met ondernemers die onder andere met ondersteuning van het voucherprogramma VPdelta+ van Kansen voor West hun innovaties in de Diergaarde testen en kunnen doorontwikkelen.
Dit project is tot stand gekomen door een unieke samenwerking van gemeente, waterschap, dierentuin en VPdelta+ (een innovatieprogramma van de TU Delft), die door kennis te delen samen bouwen aan het waterbeheer van de toekomst. Met jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers is de Diergaarde een heel mooi podium om mensen te informeren over klimaatverandering en waterbeheer in de stad.