Delft krijgt er een polder bij. Midden op de campus van de TU Delft wordt het platte dak van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CITG) omgetoverd tot een actieve waterberging. Het groene dak dient als onderzoeks- en testlocatie voor urban farming en draagt daarnaast bij aan energie besparing door isolatie en duurzaam materiaal gebruik.

Het Polderdak® is een concept van het bedrijf Metropolder Company (voorheen Polderdak). Het fieldlab Polderdak is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Stowa, het Hoogheemraadschap van Delfland, Rioned, de gemeente Delft en de TU Delft. Het fieldlab bestaat uit een Polderdak en uit een gangbaar referentie dak ernaast. Begin september heeft de TU Delft aanvullende Climate KIC projectfinanciering van 270k binnengehaald om nieuwe onderzoek te starten op gebied van onder andere urban farming en energiebesparing. Vanuit dit onderzoeksproject zullen ook enkele Polderdaken in Italie gerealiseerd worden.

De TU Delft ziet het Polderdak als grote aanwinst voor onderzoek op watermanagement gebied en een goed voorbeeld van innovatie en duurzaamheid. Ondernemer Friso Klapwijk is druk met de realisatie, maar kijkt ondertussen al verder de toekomst in: “Naast experimenten op het Polderdak in Delft breiden we het onderzoek uit naar Italië waar het Polderdak op een aantal locaties wordt getest in verschillende klimatologische omstandigheden. Met de bevindingen uit deze experimenten finetunen we het Polderdak ontwerp en ontwikkelen we nieuwe business cases in andere klimaten.”

Lees hier meer over het Polderdak.