Waterberging in de groeiplaats onder een boom
Bomen zijn belangrijk in stedelijk gebied. Volwassen bomen in de stad bevorderen waterberging, verminderen hittestress, halen koolstofdioxide uit de lucht en vergroten de biodiversiteit. Niet in alle gebieden kunnen bomen uitgroeien tot volwassen grootte, bijvoorbeeld omdat er veel grijze infrastructuur ligt, door droge bodems of juist door te vochtige omstandigheden.
TreeBuilders en Den Ouden Organic werken samen onder de naam TreeNovations en ontwikkelen een systeem om bomen goed te laten groeien en tegelijkertijd slim hemelwater te bergen. Rondom bomen wordt een ruimte gemaakt met goede doorwortelbare aarde voor de boomwortels. Bij een van de bomen wordt deze doorwortelbare ruimte ingezet om actief afgekoppeld water te bergen. Onder deze boom zijn infiltratiekratten geïnstalleerd om zo extra water te bergen.
Op The Green Village testen de partijen of het systeem de boom in de zomer van extra water kan voorzien en in de winter het overtollig water snel genoeg afvoert. Dit gebeurt met vochtsensoren op twee dieptes, een temperatuursensor en referentiebomen. Over de jaren heen wordt onderzocht aan de hand van de dikte van de stam of de boom met actieve waterberging ook sneller groot en gezond kan worden dan de referentiebomen.