Versterken van stedelijke klimaatbestendigheid

Ook dit jaar was VPdelta+ weer vertegenwoordigd met een stand op de Nationale Klimaat Expo. Een mooie selectie van onze innovatieve ondernemers die zich vooral focussen op een klimaatbestendige stad.

Zoals elk jaar is de Nationale Klimaat Expo het evenement voor ondernemers, gemeenten en waterschappen om de nieuwste praktische oplossingen op het gebied van de klimaatbestendige openbare ruimte te ontdekken. De deelnemende ondernemers uit het VPdelta+ programma hebben de kans gegrepen om een breed publiek te informeren over de potentie van hun innovaties en hun ambities voor opschaling.

Innovatieve ondernemers op de VPdelta+ stand

Dit jaar waren we weer breed vertegenwoordigd en een divers scala aan innovaties. Van de slimme dakisolatie van Roofclix tot het circulaire watersysteem van BlueBloqs door FieldFactors. Elk van onze ondernemers bracht unieke, doordachte oplossingen aan het publiek. Wist je dat een combinatie van Dickytec’s Plassen & Wassen je ruim 7000 liter drinkwater per persoon per jaar kan besparen? Of dat de BoxBarriers van Dutch Water Prevention tijdelijke waterkeringen bieden die 100% recyclebaar zijn?

Opschalen

Een bijzonder hoogtepunt van de expo was dat we een aantal bekende ondernemers tegenkwamen met hun eigen stands. Enkele edities geleden waren deze succesvolle ondernemers nog onderdeel van onze stand, en deze week waren hun ambities voor opschaling duidelijk zichtbaar aan hun eigen stands. Wij zijn trots om te zien hoe deze ondernemingen, niet alleen buiten de proeftuin doen aan opschaling, maar zelfs binnen de Nationale Klimaat Expo. Mooie voorbeelden van ondernemers die steeds meer zijn uitgegroeid tot bloeiende start- en scale-ups. Ons collectieve doel voor meer klimaatadaptatie in stedelijke omgevingen krijgt steeds meer vorm. Het is inspirerend om de ondernemers van Park Positive vaker tegen te komen, niet alleen op de expo zelf, maar ook via hun groene parkeeroplossingen in diverse gemeenten. Hetzelfde geldt voor de ondertussen een steeds groter wordende groep andere innovatietoppers. We kijken er enorm naar uit om samen te blijven werken voor een klimaatbestendige toekomst.

Presentatie van HittePlein onderzoeker Eva Stache

Als onderzoeker aan de TU Delft over klimaatadaptie in de stad, en architect van ons HittePlein, heeft Eva Stache met haar team veel stedelijke aspecten verkend die een directe invloed hebben op het klimaat en die met kleine of grotere ingrepen verholpen kunnen worden. Haar betoog over ‘Bouwen met Ecosysteemdiensten’ benadrukte de waarde van vergroening van gevels en het verminderen van hittestress in stedelijke gebieden. Dit onderstreept de noodzaak naar meer onderzoek en innovatie, vooral op proeftuinen zoals ons HittePlein.

Om deze inspanningen de komende maanden en jaren verder te versnellen, zetten we binnen het VPdelta+ innovatieprogramma de deuren open voor alle geïnteresseerde partijen om hun innovaties te komen testen bij ons op The Green Village, en op onze satellietproeftuinen Flood Proof Holland en Diergaarde Blijdorp. We werken hiermee toe naar meer praktische oplossingen voor de uitdagingen die ons veranderende klimaat met zich meebrengt.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail