Deze zomer zijn in samenwerking met een aantal WaterStraatondernemers meerdere stagevacatures opgesteld. De ervaringen met de gemaakte ‘matches’, hebben tot dusver alle verwachtingen overtroffen. “De koppeling met wetenschap is voor mij precies waar de WaterStraat voor bedoeld is.”

Als startend ondernemer is het lastig om personeel aan te trekken. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege de onzekerheid op lange termijn. Soms blijft veel belangrijk werk op de plank liggen en blijven onderzoeksvragen onbeantwoord. Mede daarom zijn, afgelopen zomer, in samenwerking met een aantal WaterStraatondernemers meerdere stagevacatures opgesteld. Vele enthousiaste reacties volgden van studenten Watermanagement van de Hogeschool Rotterdam. De ervaringen met de gemaakte ‘matches’, hebben tot dusver alle verwachtingen overtroffen.

Een van de stagiairs is Lennart Droppert, die meeloopt bij Maarten Rijs en Rob Allards van Tilesystems. Hij kwam op een bijzonder moment binnen, want hun ZOAK-klinker werd na de lancering van een pilot in Grubbenvorst een enorme hit. De ondernemers kwamen om in het werk nadat ze overal gevraagd werden voor presentaties en mediaoptredens. Lennart zelf kan de presentatie inmiddels wel dromen. ‘Ik heb hem zeker twintig keer gegeven en ook doe ik vaak de rondleidingen bij de WaterStraat.”

Lennart tijdens de Vakbeurs Klimaat in Houten op 21 november

De ondernemers zijn lyrisch over de student. “Hij is een spin in het web voor ons netwerk, maar vooral zijn enthousiasme is geweldig om te zien. Hij stuurt altijd appjes en foto’s en hij spreekt al in termen van ‘ons’ en ‘we’, zegt Rob Allards. Toch is Lennart niet in de eerst plaats PR-man, ook zijn kennis is voor de ondernemers van waarde. “We krijgen allemaal vragen over vervuiling en onderhoud van de klinkers, maar wij komen daar niet aan toe. Lennart heeft aan de hand van een literatuuronderzoek een proefopzet bedacht en dit op de WaterStraat uitgevoerd.”

Marktverkenning

Katharine Erkelens is tegelijk met Lennart begonnen en zit bij ondernemers Dorian Hill en Aroen Mughal van Bufferblock. Voor haar geen proefjes doen, maar een marktverkenning : “Ik breng de kansen voor Bufferblock voor een tiental EU-landen in kaart. Dat is een hele opgave, dus daarom beperk ik me nu tot het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, en België.” Dit doet ze onder meer door regenvaldata en bijvoorbeeld maaiveld en grondwaterstanden in kaart te brengen. Dit bevalt Katharine heel erg goed: “Het is niet zo dat ik alleen af en toe mijn stagebegeleider zie, maar we zitten samen op kantoor en dat is heel gezellig omdat het erg goed klikt.”

Katharine en Lennart aan het werk op de Green Village

Hebben de studenten nu de ambitie om zelf ondernemer te worden? Katharine: “Ik vind klimaatadaptatie heel interessant, maar ik zou niet als een ondernemer op een product willen focussen.” Lennart wil juist de beleid (governance) kant op en gelooft heilig dat daar veel kansen liggen om klimaatadaptie verder te brengen: “Ik wil de advieskant op, mogelijk eerst bij een waterschap of Rijkswaterstaat, maar uiteindelijk bij een adviesbureau.”

Experimenteren in een loods

Jari Vet loopt samen met medestudent Edwin Geurts stage bij adviesbureau Movares, die ook een concept op de WaterStraat hebben liggen. De Rainroad moet via capillaire werking voor verdamping en verkoeling zorgen in de stad, maar in de praktijk bleek dit nog niet volgens verwachting te werken. Het product dreigde daarom dood te bloeden, maar studenten kregen de kans om de Rainroad nieuw leven in te blazen.

Movares Stagiair Jari aan het experimenteren in de loods van zijn vader

Het was lastig om een ruimte te vinden om metingen en proeven te kunnen doen. Jari: “Movares is een groot bedrijf, maar heeft geen lab voor dit soort proeven. Gelukkig heeft mijn vader een loods waar ik verschillende proefopstellingen kon bouwen. Hier heb een groot deel van mijn tijd doorgebracht. Ik mag echt niet klagen over mijn stage, zeker omdat ik zoveel vrijheid kreeg. Hierdoor krijg je veel verantwoordelijkheid en kan je echt sturen hoe de Rainroad eruit komt te zien, wat ik erg leuk vind.”

Ook kortlopende studentenopdrachten

Naast verschillende stages koppelde de WaterStraat ook studenten aan ondernemers voor kleinere onderzoeken. Zo kwam een groep Chinese studenten voor een summer school veldwerk doen op de WaterStraat. Voor Bufferblock deden ze onder begeleiding van docent Watermanagement Jonathan Lekkerkerk van de Hogeschool Rotterdam infiltratieproeven. Voor ondernemer John van Boxel deden twee TU studenten onderzoek naar de optimale stromingscondities in de Vislift.

Chinese studenten samen met Jonathan Lekkerkerk tijdens infiltratieproef op de WaterStraat

Joost Klessens, tweedejaars student Technische Bestuurskunde, deed als studentassistent onderzoek naar Flowsand van ondernemer Ad de Groot. Die heeft een zand ontwikkelt dat verdroging en hitte tegen moet gaan, door een vezel toe te voegen dat vocht langer vasthoudt. ‘De leverancier had dit al eens onderzocht, maar dat is toch de slager die zijn eigen vlees keurt. Daarom wilde ik Flowsand eens onafhankelijk door de TU Delft laten onderzoeken.

Dit bleek nog een hele klus. Door nieuwe apparatuur in het lab en omdat de monsters minder homogeen waren dan verwacht, lieten bruikbare resultaten even op zich wachten. Hydroloog en docent Thom Boogaard begeleide Joost, die zelf nog amper iets van het onderwerp wist. “Het was leuk om met Joost die nieuwe apparatuur te leren gebruiken, hij heeft zich goed hard gemaakt voor dit onderzoek.” Voor Joost zelf, die ook assisteert op de WaterStraat was het leuk uitstapje: “Het was interessant om meer over dit onderwerp te leren, maar ik ga hier nog geen master in doen.”

Ondernemer Ad de Groot is erg blij met de resultaten. “ Dit onderzoek is voor mij erg bruikbaar en geeft aan dat we op de goede weg zitten. Voor mij is dit ook precies de bedoeling van de WaterStraat om zo de wetenschap en studenten aan ondernemers te koppelen.”

Vervolg

De meeste ondernemers hebben alweer vervolgplannen. Zo heeft de Groot alweer ideeën voor een vervolgopstelling en –onderzoek op de WaterStraat. Movares geeft een vervolg aan Rainroad, de ondernemers van Tilesystems hebben al eerste resultaten kunnen presenteren en hebben nu een aantal projecten lopen. Bij Bufferblock zoeken ze een nieuwe stagiair om de markt nog verder in kaart te brengen.

In februari is er weer ruimte voor nieuwe stagaiars en opdrachten. Heb je zelf een idee voor een stage of kortlopend studentenproject? Neem dan contact op met Willy Spanjer  van de Green Village

Ondernemer Ad de Groot en docent civiele techniek Thom Boogaard bespreken met Joost de resultaten van de proeven