Terugblik op de Deltaweek

Dit jaar vierde de TU Delft haar 182e verjaardag met het thema “Redesigning deltas”. In het licht van de huidige zeespiegelstijging, bevolkingsgroei en steeds extremer weer, was dit een zeer actueel thema.

Tijdens de Deltaweek stonden het VPdelta+ innovatieprogramma en onze proeftuinen in de schijnwerpers met innovatieve benaderingen voor leefbare en urban delta’s. Het was een week vol stimulerende demonstraties, drukbezochte evenementen en veel aandacht in de media.

Innofari in Diergaarde Blijdorp

Op woensdag kregen TU Delft-medewerkers en hun families de kans om Diergaarde Blijdorp in Rotterdam te bezoeken. Wat wellicht niet algemeen bekend is, is dat sinds 2014 Diergaarde Blijdorp fungeert als een van onze satellietproeftuinen. Hier testen onderzoekers en ondernemers waterinnovaties met het oog op toekomstig waterbeheer. Onder andere FieldFactors, Bufferblock, POND, Reefy en nog meer andere innovaties werden in de diergaarde bezocht. Deze innovaties bieden oplossingen tegen onder andere de hittestress bij mensen en dieren en ze bieden circulaire wateroplossingen tegen vervuild water. En, wat is een betere plek om oplossingen voor vervuild water te testen dan in een dierentuin.

Deze locatie brengt stedelijk waterbeheer, klimaatadaptatie, biodiversiteit en innovatie samen op één plek. Onze medewerkers kregen tijdens hun bezoek een deskundige rondleiding van het VPdelta+ team langs deze waterinnovaties.

Delta Innovation Day

Vrijdag organiseerden we de Delta Innovation Day. Ook die dag stond in het teken van onze waterinnovaties, en daar bleek grote belangstelling voor te zijn! De zaal zat vol met mensen van diverse gemeenten, waterschappen, ministeries, provincies en bedrijven die zich hiervoor inzetten. Het belang van innovatie voor waterveiligheid werd benadrukt door onze directeur Marjan Kreijns en stedelijk microklimaatonderzoeker Marjolein van Esch. Ons programma voor die dag richtte zich daarom op demonstraties van onze oplossingen. Daarnaast vierden we het tienjarig bestaan van ons innovatieprogramma VPdelta+.

Dat het programma nog nodig is betekent: we moeten nog meer doen! Samen schalen we duurzame innovaties op tot dé duurzame oplossingen van morgen.” – Marjan Kreijns.

Deelnemers van de Delta Innovation Day konden bijvoorbeeld demonstraties volgen op Flood Proof Holland, de TU Delft-proeftuin waar verschillende partijen onderzoek doen naar en experimenteren met tijdelijke noodmaatregelen om overstromingsrisico’s te verlagen. Ook op The Green Village werden waterinnovaties gedemonstreerd door de ondernemers erachter. Een derde deelsessie ging over de ontwikkeling van het Maasterras: een klimaatadaptieve en duurzame woonwijk met 2.000-4.000 huizen, een Maaspark en een mobiliteitshub. Hier werken onderzoekers van TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam samen met de Gemeente Dordrecht om kennis over klimaatadaptatie naar de praktijk te vertalen.

In de media

We zijn bijzonder trots dat onze proeftuinen en innovaties binnen de TU Delft, en erbuiten in media, zoveel aandacht hebben gekregen. We geven je een kort overzicht.

Diergaarde Blijdorp in de media

Flood Proof Holland in de media

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail