Onderzoek naar het hitte-eilandeffect door de Hogeschool Rotterdam.

Bijna 170 jaar geleden werd een van de oudste dierentuinen in Nederland geopend: Diergaarde Blijdorp. In die tijd waren we nog totaal niet bezig met de uitdagingen die ons steeds warmer wordende klimaat met zich mee kan brengen. Klimaatadaptatie was toen nog geen onderdeel van de stedelijke inrichting, tegenwoordig beseffen we steeds meer dat we het niet meer links kunnen laten liggen. Diergaarde Blijdorp is dan ook al meer dan 6 jaar een interessante proeftuin voor de TU Delft op het gebied van water- en klimaatuitdagingen.

Remi Groeneweg, afstudeerder van de Hogeschool Rotterdam, deed het afgelopen half jaar onderzoek naar het hitte-eilandeffect in het nieuwe gedeelte van de diergaarde. Samen met de TU Delft wil de dierentuin de gevoelstemperatuur voor mens en dier verbeteren. Op zeven locaties zijn sensoren opgehangen die elke 10 minuten metingen doen van de temperatuur, gevoelstemperatuur en dauwpunten. Op basis van deze metingen hebben we een goed beeld kunnen vormen van het hitte-eilandeffect in de diergaarde en wat mogelijke oplossingen kunnen zijn!

Slim omgaan met vegetatie en water kan een snelle oplossing zijn. Op ons HittePlein op The Green Village hebben we naast deze mogelijke oplossingen nog een heel scala aan innovaties liggen die dezelfde problematiek op innovatieve manieren kunnen oplossen.

Wil jij meer weten over de resultaten van het onderzoek van Remi? Lees dan zijn afstudeerrapport.