De vraag naar (kraan)water neemt toe, als gevolg van bevolkingsgroei, woningbouw, economische ontwikkelingen en klimaatverandering. Deze factoren zetten de toekomstige drinkwatervoorziening onder druk en leidt tot een toegenomen milieudruk, zelfs in waterland Nederland. Het 50L huis staat in het teken van de vraag: hoe brengen we het waterverbruik per persoon van gemiddeld 130 Liter per dag naar beneden tot 50 Liter per dag, zonder dat het ten koste gaat van het comfort en vestigingsklimaat?

De Nederlandse 50L-huis coalitie is een samenwerking tussen advies- en ingenieursbureau Arcadis, drinkwaterbedrijf Dunea, The Green Village en VPdelta+. De coalitie is onderdeel van de global 50L Home coalition. Wat ons bindt is de ambitie om watergebruik in ‘de gebouwde omgeving’ te verduurzamen en onze can-do-mentaliteit om 50L woningen te realiseren in Nederland. Samen en individueel werken we aan bewustwording en aan het beschikbaar maken van (innovatieve) oplossingen voor gemeenten, projectontwikkelaars, bedrijven en inwoners zodat ze daadwerkelijk in de praktijk worden toegepast. Zo faciliteren we de watertransitie, werken we aan een duurzame leefomgeving en houden we drinkwater beschikbaar voor iedereen.

Wat doen we?

1. Bewustwording en kennisdeling
We willen onze omgeving bewust maken van het belang van bewust en duurzaam watergebruik. Zo willen we bijvoorbeeld bereiken dat het thema op de politieke agenda komt, zodat gemeenten, provincies en het rijk ambities en beleid gaan formuleren voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Als bestaande certificering en wetgeving voor gebouwen wordt aangescherpt, kan bewust en duurzaam watergebruik automatisch worden gestimuleerd en geïmplementeerd. De gebruiker kan dan duurzaam en zorgeloos genieten van kraanwater. De technieken zijn er al!

2. Innovatie

Als coalitie zetten we in op het stimuleren van ontwikkeling en bekendheid van waterbesparende oplossingen voor particuliere of zakelijke omgevingen. Dit doen we bijvoorbeeld door workshops, challenges en events te organiseren. De technische oplossingen bieden we gebundeld in een toolbox aan gemeenten, projectontwikkelaars, opdrachtgevers, etcetera. Bij The Green Village worden bovendien vernieuwende oplossingen in de praktijk getest en doorontwikkeld.

3. Executiekracht

Als coalitie willen we waterbesparing implementeren. In al onze projecten brengen we dit thema aan de orde, laten zien dat de oplossingen zijn. Ook proberen we waar het kan de oplossingen concreet te implementeren. De ervaringen delen we actief via onze communicatiekanalen om anderen te inspireren. Ieder vanuit haar eigen rol en waar kan in gezamenlijkheid. Op naar realisatie!

Wil je meer weten over het 50L-huis? Kijk ook eens bij Dunea, of mail onze collega Robert van Roijen.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail