Blue21 plaatst drijvend kantoor op The Green Village

Wie vorige week langs The Green Village liep, kan het niet ontgaan zijn dat er iets nieuws speelt op ons terrein. Twee vrachtwagens, een hijskraan en een prefab huisje vormden het startschot voor de nieuwe test van Blue21.

Het kant-en-klare huisje is de volgende fase in het Blue21-project Bluelands. Blue21 richt zich op drijvende stadsontwikkeling. In Nederland is ruimte schaars. Drijvend bouwen kan daarom in Nederland, als kwetsbaar deltagebied met een stijgende zeespiegel, een oplossing zijn.

Blue21

Blue21 test daarom in het water naast The Green Village een modulair, drijvend platform. Het platform is geschikt voor een individueel huis, maar kan worden uitgebreid tot een hele wijk. Het doel van de proefopstelling is het testen en door ontwikkelen van de veiligheid, het comfort en de stabiliteit van het drijvende platform.

Klein kantoor

Enkel het platform ligt al sinds september in het water bij ons fieldlab. Een logische vervolgstap is natuurlijk het toevoegen van een gebouw. En die stap is nu gezet: vorige week is er een bijzonder huisje geplaatst op het platform. Het huisje is opgebouwd uit modulaire elementen en kan aangepast worden in grootte. Nu is het nog opgezet als klein kantoor (5m²), in de tweede fase wordt de modulariteit getest door het huisje uit te breiden naar 10m².

Voor het kantoortje is OPPY International ingeschakeld, een Frans bedrijf gericht op duurzame bouwprojecten. Zij bouwen het huisje volledig op, waarna het per vrachtwagen naar The Green Village wordt vervoerd. Hier is het huisje met behulp van een kraan in zijn geheel op het platform van Blue21 geplaatst.

Anna Louka, ingenieur bij Blue21, is blij met de succesvolle bouw van het drijvende kantoor op dit innovatieve platform: “Deze mijlpaal is weer een stap dichterbij onze missie: wereldwijd drijvend bouwen in 2035.  De resultaten die tijdens deze fase zijn behaald, versterken onze motivatie. We versnellen de productie van drijvende systemen en schalen ze op, we transformeren water in veilig land maken zo een blijvende impact op de wereld.”

Proefkonijnen

Het kantoortje is niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Zonnepanelen voorzien het huisje van stroom en warmte, en er is een batterij om energie op te slaan. Of dat goed gaat, is onderdeel van de test. Daarnaast kijken de ondernemers ook naar de gebruikerservaringen van werken op het water, bijvoorbeeld of het gebruikte isolatiemateriaal voldoende isoleert. De proefkonijnen zijn onder andere The Green Village medewerkers en TU Delft studenten. Zij kunnen de ruimte reserveren voor vergaderingen of om samen in te werken.