Masterstudent Lisanne Middelbeek onderzoekt bodemopwarming
Door klimaatverandering stijgen de temperaturen in de stad. Dat merken we niet alleen boven de grond, ook onze drinkwaterleidingen warmen op. Om ons drinkwater veilig te kunnen leveren mogen deze leidingen niet warmer worden dan 25°C. Dat roept de vraag op, hoe houden wij in een opwarmende stad onze drinkwaterleidingen in de toekomst koel genoeg?
HittePlein
Masterstudent Lisanne Middelbeek van de TU Delft ging met deze uitdaging aan de slag. Op het HittePlein deed ze onderzoek naar de opwarming van de bodem op de verschillende dieptes waar onze drinkwaterleidingen te vinden zijn. En wat bleek, het type bedekking van de bodem heeft een significatie invloed op de temperatuur eronder!
Resultaten
Wanneer je de drinkwaterleidingen koel wil houden, kan je de hete stenen bestrating het beste vervangen door vegetatie. De verdamping van dit groen zorgt er namelijk voor dat de bodem minder op kan warmen. Wanneer er nood aan de man is, en er geen ruimte is voor vegetatie, kan bestrating ook worden voorzien van een laagje witte verf. Het verhogen van het reflecterende vermogen van de bestrating houdt de warmte namelijk ook buiten.
Maandagochtend 11 maart presenteerde Lisanne haar afstudeeronderzoek in ons Co-Creation Centre! Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Gemeente Rotterdam, KWR, Dunea en Evides.